Πέντε Κυπριακά σχήματα με ουσία

Πολλοί, αν όχι οι περισσότεροι, Κύπριοι καλλιτέχνες κάνουν καριέρα στην Ελλάδα. Η Άννα Βίσση εξακολουθεί να κυριαρχεί ενώ ο Γιώργος Θεοφάνους γράφει μουσική και προωθεί συνέχεια νέους καλλιτέχνες. Ευρυδίκη, Χατζηγιάννης, Ιωαννίδης, Χριστοδούλου, Δημητρίου, Ολυμπίου είναι μερικά από τα πιο ηχηρά ονόματα Κυπρίων καλλιτεχνών, για να μην αφήσουμε φυσικά απ’ έξω τον πιο γνωστό καλλιτέχνη όλων με την πλούσια διεθνή καριέρα George Michael.

Μερικά όμως σχήματα έχουν παραμείνει στην Κύπρο και έχουν να παρουσιάσουν ένα αρκετά αξιόλογο υλικό, ώστε να αξίζoυν πραγματικά της προσοχής όσων ψάχνουν κάτι διαφορετικό στο νησί. Μερικά από αυτά τα σχήματα είναι:

1) Η τριάδα που αποτελεί τους Monsieur Doumani ανήκει στην κατηγορία της εναλλακτικής μουσικής η οποία έτυχε και διεθνούς αναγνώρισης από το 2014, καθώς τους απονεμήθηκε ο τίτλος των “καλύτερων νεοφερμένων” από τα διεθνή Songlines Music Awards,

2) H Βασιλική Αναστασίου μάζεψε γύρω της μία ομάδα επιλεγμένων μουσικών που ονομάστηκε The Amalgamation Project. Οι συνθέσεις της μπάντας είναι μια μίξη τζαζ και έθνικ μουσικής χωρίς κάποιο συγκεκριμένο μοτίβο να κυριαρχεί.cover-photo-730x445

3) O Ήχος των Κλεφτών ή πιο γνωστοί ως Sound of Thieves είναι ένα Αγγλοπολωνοκυπριακό ντουέτο electrojazz funk. Ένας ασυνήθιστος πειραματικός ήχος που κινείται εκτός των συνηθισμένων προτύπων.

4) Στο ίδιο μήκος των ήχων, εκτός των συνηθισμένων, κινείται και η ορχηστρική μπάντα των TriCoolore. Το σχήμα δραστηριοποιείται στον χώρο της jazz fusion με πολύ μεγάλο ποσοστό ελληνικού ήχου στο σύνολο.

5) Για όσους επιμένουν στον παλιό καλό ήχο των blues υπάρχει η πιο παλιά και πιο έμπειρη τετράδα των The Zilla Project. Τα τελευταία έξι χρόνια οι συνθέσεις και οι διασκευές τους κατακλύζουν κάθε μουσική σκηνή της Κύπρου με κυρίως αμερικάνικου στυλ Blues και κλασσικό ροκ.

Τα παραπάνω είναι μόνο μερικά από τα ονόματα κυπριακών σχημάτων που μπορεί να βρει κανείς σε κάθε χώρο ζωντανής μουσικής στην Κύπρο. Μερικά από αυτά τα ονόματα ήδη έχουν σπάσει το φράγμα του νησιού και κινούνται σε ρυθμούς διεθνούς αναγνώρισης και αποδοχής.