Ο μοναδικός συνδυασμός κέλτικης και ροκ μουσικής

Πόσες φορές έχετε παρατηρήσει ότι ο συνδυασμός δυο φαινομενικά ασύνδετων ειδών μουσικής, παράγει ένα ιδιαίτερα ευχάριστο μουσικό αποτέλεσμα; Η κέλτικη ροκ μουσική αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτυχημένου μουσικού συνδυασμού, κυρίως επειδή συνδυάζει το μοντέρνο με την παράδοση.

Πώς, όμως, συνδυάζavalon2015ονται αυτά τα δυο διαφορετικά είδη μουσικής; Υπάρχουν τρεις τρόποι:

  • Ο πρώτος τρόπος είναι η εκτέλεση παραδοσιακής κέλτικης μουσικής με ροκ ενορχήστρωση.
  • Ο δεύτερος τρόπος είναι η εκτέλεση ροκ μουσικής με κέλτικα μουσικά όργανα (π.χ. ιρλανδέζικη γκάιντα, κέλτικη άρπα, βιολί, ακορντεόν κ.α.).
  • Ο τρίτος τρόπος είναι η ενσωμάτωση κέλτικων στίχων και ρυθμών σε ένα ήδη γνωστό ροκ τραγούδι.

Ο τελευταίος συνδυασμός είναι ένα σχετικά γνωστό μουσικό άκουσμα από τηλεοπτικές διαφημίσεις.

Η πρώτη καταγεγραμμένη χρήση του όρου είναι ο τίτλος του κομματιού «Celtic Rock» στον δίσκο «Open Road», που κυκλοφόρησε το 1970 από τον Σκωτσέζο τραγουδιστή και συνθέτη Donovan. Ωστόσο, επειδή ο συγκεκριμένος δίσκος δεν έχει ξεκάθαρες κέλτικες επιρροές, ακόμα κι αν το όνομα προήλθε από εκεί, το πιθανότερο είναι ότι είχαν ήδη κυκλοφορήσει κέλτικα ροκ τραγούδια στο παρελθόν. Η εξέλιξη του είδους συνεχίστηκε με τη δημιουργία τραγουδιών από κέλτικα συγκροτήματα και μουσικούς, κυρίως από τη Σκωτία, την Ουαλία, την Ιρλανδία και τη Βρετάνη.

Η κέλτικη ροκ μουσική γνώρισε μεγάλη επιτυχία και βοήθησε αρκετά τοπικά μουσικά συγκροτήματα να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους σε μεγαλύτερες μουσικές σκηνές διεθνούς επιπέδου. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το συγκρότημα U2, οι οποίοι μπορεί να μην υπηρετούν πλέον το συγκεκριμένο μουσικό είδος, αλλά ξεκίνησαν να γίνονται διάσημοι επειδή έπαιζαν ιρλανδέζικη ροκ μουσική.

Η κέλτικη ροκ μουσική ενέπνευσε τη δημιουργία επιπλέον μουσικών συνδυασμών, όπως είναι η κέλτικη πανκ και η κέλτικη μέταλ μουσική. Αυτό αποδεικνύει ότι ο συνδυασμός διαφορετικών ειδών μουσικής μπορεί να συνεχιστεί και στο μέλλον, με τους πιθανούς συνδυασμούς να είναι αμέτρητοι. Η δημιουργικότητα στην τέχνη δεν έχει όρια και το μουσικό κοινό είναι ανοιχτό σε πειραματισμούς με καινούρια μουσικά ακούσματα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *