Οι μουσικές προτιμήσεις των Ελληνοκύπριων μαθητών

Η μουσική είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των παιδιών από πολύ μικρή ηλικία. Από το πρώτο νανούρισμα που θα ακούσουν από τη μητέρα τους, μέχρι τον πρώτο δίσκο που θα αποφασίσουν να αγοράσουν, οι επιρροές που καθορίζουν τις μουσικές τους προτιμήσεις είναι αμέτρητες.concert-697951_960_720

Οι μουσικές προτιμήσεις των Ελληνοκύπριων μαθητών έχουν μελετηθεί από μια έρευνα που έγινε στα πλαίσια της διδακτορικής διατριβής της Yianna Rousha, η οποία είναι λέκτορας του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας. Η έρευνα αυτή μελέτησε την ανάπτυξη των μουσικών προτιμήσεων των Ελληνοκύπριων μαθητών και τη σχέση μεταξύ της ελληνοκυπριακής παραδοσιακής μουσικής και άλλων ειδών μουσικής, καθώς και του κοινωνικού πλαισίου: μέσα και έξω από το σχολείο.

Οι συμμετέχοντες της έρευνας ήταν μαθητές από 8 έως 16 ετών, οι οποίοι χωρίστηκαν σε τρεις ηλικιακές ομάδες: οι μαθητές από 8 έως 11 ετών αποτελούσαν την πρώτη ομάδα, οι μαθητές από 12 έως 13 ετών αποτελούσαν τη δεύτερη και η μαθητές από 14 έως 16 ετών αποτελούσαν την τρίτη.

Η πλειοψηφία των μαθητών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι τους αρέσει η ελληνοκυπριακή παραδοσιακή μουσική και την κατέταξαν στην κατηγορία των δημοφιλών ειδών μουσικής. Ενώ, όμως, δήλωσαν ότι το συγκεκριμένο είδος μουσικής είναι το αγαπημένο τους μέσα στο σχολικό πλαίσιο, τα μουσικά είδη που δήλωσαν ως αγαπημένα τους στο εξωσχολικό πλαίσιο ήταν διαφορετικά.

Οι μαθητές και των τριών ηλικιακών ομάδων κατέταξαν στην πρώτη θέση τη μουσική R&B και στη δεύτερη θέση την ξένη ποπ μουσική. Στις επόμενες θέσεις βρέθηκαν η ελληνοκυπριακή παραδοσιακή, η ελληνική λαϊκή, η ελληνική ποπ και η ροκ μουσική, με διαφορετική σειρά κατάταξης για την κάθε ηλικιακή ομάδα. Τα κορίτσια δήλωσαν ότι προτιμούν την ξένη ποπ και την κλασική μουσική, ενώ τα αγόρια την ελληνική λαϊκή και τη ροκ μουσική.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι μουσικές προτιμήσεις των Ελληνοκύπριων μαθητών επηρεάζονται από την ηλικία, το φύλο και το κοινωνικό πλαίσιο. Μια από τις προτάσεις της έρευνας είναι η ενσωμάτωση μιας ποικιλίας μουσικών ειδών στη διδασκαλία της μουσικής στο σχολείο, για να γεφυρωθεί το κενό ανάμεσα στις διαφορετικές μουσικές προτιμήσεις των μαθητών στο σχολικό σε σχέση με το εξωσχολικό πλαίσιο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *