Η μουσική φέρνει ειρήνη στο μυαλό

Στη σύγχρονη εποχή, όπου οι ρυθμοί είναι φρενήρεις, η πίεση που δέχεται ο άνθρωπος από το άγχος και το στρες της δουλειάς, είναι τεράστια. Η ψυχοσωματική του κατάσταση μπορεί να βρεθεί σε φάσεις έντονης διακύμανσης, με αποτέλεσμα να διαταραχτεί και να γίνουν σοβαρές ζημιές στον ψυχισμό του. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, πωjoan_baez_bob_dylanς πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν σε επισκέψεις σε ειδικούς επιστήμονες, ψυχολόγους και ψυχιάτρους, και στη χρήση ψυχοφαρμάκων.

Σίγουρα υπάρχουν κι άλλοι τρόποι χαλάρωσης και ειρήνης στο μυαλό του ανθρώπου. Η ανάγνωση ενός βιβλίου, η ενασχόληση με διάφορα χόμπι (άθληση, συλλογή γραμματοσήμων κ.α.), οι κοινωνικές σχέσεις κτλ. Εντούτοις, η μουσική είναι ο καλύτερος τρόπος με τον οποίο μπορεί να επέλθει η ηρεμία και η ισορροπία που τόσο ζητά ο σύγχρονος άνθρωπος.

Η μουσική αποτελεί σημαντικό κομμάτι της πολιτισμικής ταυτότητας μίας φυλετικής και κοινωνικής οντότητας, εδώ και χιλιάδες χρόνια. Σε όλες τις εκδηλώσεις της καθημερινότητας του ανθρώπου, η μουσική ήταν πάντα εκεί για να παρηγορεί στις λύπες, να διασκεδάζει στις χαρές και να εμπνέει. Λαμβάνοντας όλα αυτά υπ’ όψιν, μπορεί εύκολα κάποιος να συμπεράνει τον ρόλο που μπορεί να παίξει η μουσική ως προς την ψυχωφελή της διάσταση.

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, ο ανθρώπινος εγκέφαλος, όταν είναι σε ηρεμία και χαλάρωση, δημιουργεί εγκεφαλικά κύματα Άλφα, τα οποία έχουν συχνότητα μεταξύ 8 και 13 Hz. Η μουσική, όπως έχει επίσης διαπιστωθεί από επιστήμονες, μπορεί να εκπέμψει ίδιας συχνότητας κύματα όταν είναι σε 60 χτύπους το λεπτό. Επειδή ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει την τάση να συγχρονίζεται με την μουσική που ακούει, γίνεται αμέσως αντιληπτή το πόσο ευεργετική μπορεί να είναι η επίδραση της.

Για αυτό και πρέπει ο κάθε άνθρωπος να αφιερώσει λίγα λεπτά στον εαυτό του, να καθίσει κάπου απομονωμένος, να κλείσει τα μάτια του και να αφεθεί στις θεραπευτικές νότες των μουσικών κομματιών. Σίγουρα, θα του δώσει όλα τα εφόδια για να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις που θα αναδυθούν μπροστά του.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *