Η ιστορία της Κυπριακής μουσικής και οι σύγχρονοι υποστηρικτές της

Η Κύπρος γενικά έχει επιρροές από την Ευρώπη, τον δυτικό κόσμο και κατά βάση από την ελληνική κουλτούρα. Αυτό το συναντάμε στη νοοτροπία των ανθρώπων, στην καθημερινότητά τους και φυσιdet_tterlikkasκά στη μουσική τους. Η παραδοσιακή μουσική της Κύπρου έχει πολλές ομοιότητες με αυτήν της Ελλάδας. Θα βρείτε παραδοσιακούς χορούς όπως η σούστα και το ζεϊμπέκικο. Ιδιαίτερη ζωντάνια στη μουσική της Κύπρου έχει δώσει η γεωγραφική της θέση. Σταυροδρόμι της Ασίας, της Αφρικής άλλα και της Ευρώπης δε θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη από αυτούς τους πολιτισμούς. Αυτό βέβαια δεν αναιρεί το επικρατέστερο ελληνικό στοιχείο που αναφέραμε πρωτύτερα.

Πρεσβευτές της παραδοσιακής μουσικής της Κύπρου είναι οι:

  • Μιχάλης Τερλικκάς
  • Μιχάλης Χατζημιχαήλ
  • Κυριακού Πελαγία
  • Ηλίας Κουλουμής

Σύγχρονους πρεσβευτές της κυπριακής μουσικής συναντάμε τόσο στο κυπριακό έδαφος όσο και στο ελληνικό. Η σύγχρονη μουσική θεωρείται ίδια μιας και τα trends πλέον δημιουργούνται και στις δυο χώρες.

Σύγχρονοι Κύπριοι καλλιτέχνες όπως η Άννα Βίσση, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και ο Γιώργος Θεοφάνους είναι λίγα από τα ονόματα τα οποία κάνουν την Κύπρο περήφανη για τις φωνές που “εξάγει”.

Η λίστα συνεχίζει με τους:

  • Ευριδίκη
  • Αλέξια
  • Ελπίδα
  • Ήβη Αδάμου
  • Δέσποινα Ολυμπίου

Από τη λίστα δε θα μπορούσε να λείπει ο παγκοσμίου φήμης George Michael. Το κανονικό του όνομα είναι Γιώργος Κυριάκος Παναγιώτου. Είναι δύσκολο να περιγράψεις σε λίγες προτάσεις τον άνθρωπο αυτόν, μιας και η ιστορία του και η διάρκεια στον χώρο είναι τεράστιες. Frontman των Wham από το 1981, κάνει τα Χριστούγεννα όλο του κόσμου ακόμη πιο ζεστά.

Βλέποντας σφαιρικά το όλο σκηνικό, η Κύπρος έχει προμηθεύσει στον κόσμο αλλά κυρίως στην Ελλάδα πολλές και καλές ποπ, και όχι μόνο, φωνές. Αρκεί μόνο κάποιος να κάνει αναδρομή στα μουσικά τάλεντ σόου της Ελλάδας και να υπολογίσει πόσοι από τους φιναλίστ ήταν κυπριακής καταγωγής.

Τελειώνοντας δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε ακόμα ένα όνομα που έχει κάνει διεθνή καριέρα και έχει κυπριακή καταγωγή. Μιλάμε για την Tulisa Contostavlos. Κριτής του βρετανικού X-Factor και εξώφυλλο σε πολλά περιοδικά, είναι ένα όνομα που κάνει όλους τους Κύπριους να χαμογελούν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *